Kutatás / Research

Ez a blog egy tematikus gyűjtést végez a lebegés témában, elsősorban művészeti megközelítésben. ///////////////////////////////////////////////////////// This blog is created with the aim to collect information about levitation, primarily in an artistic approach.

HTML

K.-Szvet Tamás (HU): 003. Hommage â Vilt Tibor 2006

2007.11.11. 17:43 | szvet | komment













 A Vilt Tibor tiszteletére készített szobromnál a lebegő test formálódik, és mintegy szubjektív portréként megidézi Vilt formavilágát. A mintázó állvány attribútum, valamint utalás az Állvány és szobor sorozatra. A bele szerelt technika mintegy a kísérletező kedvű művészekre utal. Mindez a feje tetejére állítva, kibillent a megszokottból. Erre játszik rá a falra szerelt posztamens, mely pallóként, vagy mólóként is értelmezhető, így minden esetben az elrugaszkodást sugallja.
   A lebegő test Vilt 1926-ban készült Önarckép-éből indult ki, mely a Merengő-vel együtt hatott a plasztikai megfogalmazásra. Ez a forma az első lépések egyike, amikor a síknak teret kívánunk adni, vagyis mélységgel ruházunk fel egy körvonalat.
    Vilt rajongott az egyiptomi szobrokért, amelyek szintén a kontúr kivágásával kezdődtek, és sok éppen ebben a kezdeti állapotban maradt ránk, befejezetlenül. Ebből a formakincsből is merítettem, és így igazából, e mű egy nem portrészerű-portréként értelmezhető, vagy inkább egy belső portréként. Ezáltal Vilt Tibor szellemisége az, amely előtt az arany (=
használatával is, mély tiszteletemet szeretném kifejezni.








 

http://szvet.mosaicglobe.com

süti beállítások módosítása