Kutatás / Research

Ez a blog egy tematikus gyűjtést végez a lebegés témában, elsősorban művészeti megközelítésben. ///////////////////////////////////////////////////////// This blog is created with the aim to collect information about levitation, primarily in an artistic approach.

HTML

Alberto Collie: Spatial Absolutes 1964-67.

2007.12.01. 12:21 | szvet | komment

























„A szobrászatnak ellen kell szegülnie a gravitációnak” mondta Alberto Collie, a venezuelai születésű szobrász, aki mágneseket használva bemutatta a levitációs bravúrjait tárgyakkal, amik alumíniumból, rézből és magnéziumból készültek.  Bár Collie mágnesezett szobrai nem szárnyalnak teljes szabadsággal, keringenek és lebegnek a talapzataik fölött, amikhez majdnem észrevehetetlen nejlonhúrok kötik őket.
   Későbbi szobraiban olyan titánlemezeket alkalmazott, amik már szabadon lebegtek, egy elektromágneses mezőben. Ha a lemez moccan, egy visszacsatolási rendszer megerősíti a mezőt, miközben táplálja a lemezt, így megmarad az egyensúly. Ezzel a technikával körülbelül 200 darab készült, amit a szobrász dedikált. (sajnos erről a sorozatról eddig csak írásos anyagot találtam)

http://www.orbit.zkm.de/?q=node/325

süti beállítások módosítása