Kutatás / Research

Ez a blog egy tematikus gyűjtést végez a lebegés témában, elsősorban művészeti megközelítésben. ///////////////////////////////////////////////////////// This blog is created with the aim to collect information about levitation, primarily in an artistic approach.

HTML

Csörgő Attila (HU): Hogyan szerkesszünk narancsot? 1993-94

2007.11.18. 18:51 | szvet | komment














Csörgő Attila Hogyan szerkesszünk narancsot? 1993-94. 9 ventillátor, 9 papírtest (testátmérő kb. 12 cm), alapterület változó. Egy négyzet alapú területen fehér papírtestek lebegnek fehér “papírturbinák” felett. A testek készítésekor olyan gömbbe írható formákból indultam ki, mint a szabályos és félszabályos geometriai testek, valamint néhány egészen más szerkesztési elgondolásból, amilyen, pl. a gömbfelület spirális megközelítése a narancshámozás mintájára...”
„Abból a hipotézisbol indultam ki, hogy egy gömb képes mozdulatlanul lebegni a ventillátor fölött. Próbálkozásaink, hogy papírra megszerkesszünk, síkból hozzunk létre egy gömböt csupán más-más módon és szinten tökéletlen megoldásokhoz vezethet. Ezek a gömb különféle aberrációi, melyek lapjaiba, szögleteibe a légáram belekap és mozgásba hozza őket. Így különböző mozgásformák jönnek létre és a testek felépítésüktől függően hol szeszélyesebben, hol egyenletesebben ugrálnak, forognak, lebegnek az alulról jövő légáramban.” A művész koncepciója (teljes hosszban a honlapján olvasható, link a képek alatt.)



 


 


 


 


 


 








 

http://www.c3.hu/~acsorgo/

http://orbit.zkm.de/?q=node/376

http://www.mediamixonline.hu/index.php?pg=news_17_205

http://www.faa.hu/publications/csorgo.html

süti beállítások módosítása