Kutatás / Research

Ez a blog egy tematikus gyűjtést végez a lebegés témában, elsősorban művészeti megközelítésben. ///////////////////////////////////////////////////////// This blog is created with the aim to collect information about levitation, primarily in an artistic approach.

HTML

Súlytalanságban alkotnak a brit művészek / British artists go zero-gravity painting (UK) 2008

2008.07.12. 12:58 | szvet | komment

 

 

 

 

 

 

 

 

A súlytalanság állapotában kísérel meg alkotni egy csoport brit képzőművész Oroszországban egy repülőgép fedélzetén. Az öt kísérletező kedvű művész és kísérőik kedden startolnak a Moszkva melletti Csillagvárosból. Arra kíváncsiak, hogy a világűrben uralkodó körülmények miként hatnak az alkotási folyamatra.

Az orosz gép összesen tízszer, egyenként 23 másodpercre juttatja utasait a súlytalanság állapotába. A művészeknek ennyi idő alatt kell elkészülniük az alkotásokkal, és közben a lebegő vásznakat és szobrokat is meg kell tartaniuk valahogy. A gravitációmentes tanulmányutat Nasser Azam londoni képzőművész szponzorálja. "Fantasztikus lehetőség ez a festészetem határainak kitágítására, és a csoport többi tagját is nagyon felvillanyozza ez a fizikai és művészi értelemben is bámulatos vállalkozás" - mondta a 44 éves művész.

Azam elmondta, reméli, hogy a súlytalanság megfelelő állapot lesz tervezett alkotása kivitelezéséhez, egy oltárképhez Francis Bacon, az 1992-ben elhunyt világhírű brit festő emlékére. A képzőművészeket elkíséri egy operatőr és egy filmrendező, akik megörökítik a zéró gravitációs alkotói folyamatot, a művekből pedig októberben kiállítást rendeznek Londonban.
 

A group of British artists are set take a giant leap for art when they attempt to produce masterpieces in zero gravity conditions on board a plane in Russia.

Ten people, including five artists, will take-off from Star City – a military training facility near Moscow. The artists, who like to experiment with different environments, want to see the effect space-like conditions will have on their work.

The trip will be paid for and led by Nasser Azam, artist-in-residence at County Hall, the former seat of London's government. "It's a tremendous opportunity to push the boundaries of my painting to the limit, and the other artists in the group are similarly thrilled to be undertaking such an astonishing physical and artistic challenge," said Azam.

Azam, 44, said he hoped the zero gravity conditions would suit his planned painting, a triptych dedicated to British artist Francis Bacon.

The plane will achieve 10 bursts of zero gravity, each lasting 23 seconds, in which time the artists must realize their creations.

A cameraman and film director will be among the passengers and will record the artists as they attempt to control their floating canvases and sculptures-in-progress.

The results will be exhibited in London in October.

 

süti beállítások módosítása